utorok 18. decembra 2007

Hystéria Vianoc


Už len pár dní a celý ten kolotoč plný stresov a nervozity sa skončí. V obchodoch rapídne ubudne ľudí, na parkoviskách áut a všetko sa vráti do normálu. Už len pár dní a mali by nastať sviatky pokoja, kľudu a rodinnej pohody. Prečo „mali by“? Nuž, všimol som si, že posledné roky sú Vianoce akoby o niečom úplne inom.

Predvianočné šialenstvo začína, najmä vďaka rôznym obchodným reťazcom, už koncom septembra. Vianočná kampaň s postupom času naberá na intenzite a davy ľudí pochytí šialená nákupná horúčka. „Toto treba ešte kúpiť a ešte tamto, a toto až tak nepotrebujem ale je na to zľava a úha ale toho je. Nevadí, však sú Vianoce. Raz za rok si to môžem dovoliť.“ A takto spravia ľudia do Vianoc ešte mnoho nákupov. Vianočný stres a nervozita, pojem, ktorý sa čoraz vo väčšej miere udomácňuje v našich príbytkoch naberá na intenzite.

Vianoce sú prezentované ako sviatky pokoja a času kedy majú byť rodiny spolu. Áno, po tom niekoľko mesačnom strese väčšinou aj nastáva takéto obdobie. Ale prečo sa ľudia kvôli trom dňom bláznia celé mesiace? Stojí to za to? Prečo vymetajú obchody a nakupujú milióny darčekov? Prečo myslia tak materialisticky? Obchodníci nám zmagorili mozgy. Horami darčekov sa snažíme získať si srdcia našich blízkych. Žijeme v omyle, že najväčšiu radosť na Vianoce dokáže navodiť najmä pekný a čo najdrahší dar. Akosi inak chápeme pojem „štedré“. Naša spoločnosť ho chápe ako štedré na množstvo a hodnotu darčekov. A pritom pojem „štedré“ sa dá chápať aj ako dostatok úprimných vrúcnych a priateľských citov, ktoré počas sviatkov rozdávame našim blízkym.

Je len skutočne málo ľudí, ktorí sa dokážu pozerať na Vianoce nematerialisticky a vychutnávajú si nielen sviatočnú ale aj predsviatočnú pohodu. Ja som kdesi na polceste. Tento rok som sa snažil nepodľahnúť nákupnej hystérii. Bohužiaľ, nie je to ľahké a treba o svojom názore presvedčiť aj ľudí okolo vás. Vianoce nech nie sú stres, skončite s ním a šírte pohodu už oddnes.


pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk alebo hlasuj na: vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre: