utorok 8. januára 2008

Realita v realitách II - ceny bytov budú rásť raketovo daľej



Porovnal som ceny bytov aké boli v júli 2007 s aktuálnymi cenami. Keďže mám záujem o 2-izbový alebo 3-izbový byt (rozloha od 55m2), zameral som sa najmä na ne. Kým v júli 2007 sa slušný 3-izbový neprerobený byt v slušnej lokalite v Trnave dal zohnať od 1,8 milióna , dnes sa ceny začínajú na 2,3 milióna! Za 2,2 milióna sa v júli 2007 ponúkali 4-izbové byty! A ceny stále utešene rastú a články, ktoré chrlia média o zastavení alebo spomalení rastu cien mi akurát zvyšujú tlak. Všetko sú to len oblbovačky niektorých realitných maklérov. Keď som sa pri hľadaní bytu pýtal pracovníčok realitných kancelárií, ktoré majú skúsenosti z terénu čo si myslia o raste cien bytov, všetky zhodne tvrdili, dopyt je obrovský, ponuka malá, ceny pôjdu stále hore. A bude hůř!

Myslím, si že tie články o klesajúcich cenách sú šírené úmyselne. Je veľa ľudí, ktorí váhajú s kúpou bytu, najmä ak média vypúšťajú správy o zastavení rastu či dokonca miernom poklese cien (no nepočkáte mesiac, dva ak tým pár korún môžete ušetriť a vlastné bývanie vám ešte až tak „nehorí“?). A myslím, si že za tým stoja samotné realitky. Zdá sa vám to na hlavu? Mne ani nie. Keď nad tým rozmýšľam, dopyt je obrovský, realitky si na nedostatok klientov a zakázok nemôžu sťažovať a nepotrebujú súrne prilákať nových klientov.

Z dlhodobého hľadiska sa situácia javí už trošku inak. Váhavosť niektorých klientov je vyhovujúca, nakoniec si byt aj tak budú musieť kúpiť ale čím viac otáľajú tým viac aj rastie cena nehnuteľností a tým rastie aj provízia pre realitnú kanceláriu. A ak by náhodou poklesol dopyt, nie je problém, stačí jeden článok typu „Ceny bytov porastú“ a ľudí hneď pochytí nákupný ošiaľ. It´s all about money.

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk alebo hlasuj na: vybrali.sme.sk

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ked reality napisu, ze ceny pojdu hore, ty tu zase budes blogovat, ze si vymyslaju a v skutocnosti chcu len prilakat dalsich klientov. Tak si vyber...

Andrej povedal(a)...

Ked napisu, ze pojdu hore, tak to bude pravda.