streda 23. januára 2008

Všetko je neobmedzené




Aj vám sa už z tých „neobmedzených“ ponúk našich operátorov a providerov točí hlava? Slovník slovenského jazyka definuje slovo neobmedzený ako neohraničený, úplný.

Naši operátori a provideri si ale toto slovo evidentne vysvetľujú „trochu“ inak. Zavaľujú nás ponukami na neobmedzené volania, neobmedzený internet až mám pocit, že žijem v krajine neobmedzených možností. Keď sa však trocha posnažíte a poriadne si preštudujete ich ponuky, razom odhalíte až príliš tvrdé obmedzenia. „Neobmedzené“ akcie mobilných, prípadne pevných operátorov iste všetci dobre poznáte a média sa nimi občas zaoberajú. Sem tam sa nimi zaoberá aj rada pre reklamu, ktorá udelí nejakú smiešnu pokutu a operátori klamú zákazníka ďalej.

Mne však v poslednej dobe po rozume chodí „neobmedzený“ internet. Stalo sa akousi módou predháňať sa v čo najrýchlejšom a „najneobmedzenejšom“ internete. Naozaj neobmedzený internet však ponúka málokto. Ostatný vo svojom „neobmedzenom“ internete uplatňujú rôzne obmedzenia typu FUP, agregácia, blokovanie p2p a ftp a podobne. Rýchlosti pripojenia rastú ale s nimi rastú aj obmedzenia. Načo?! Načo mi je povedzme program s rýchlosťou 10mbit/s keď s ním prakticky môžem len surfovať po web stránkach a čítať fóra, emaily a podobne. Ak by som sa rozhodol pozerať inetove TV napr. JOOST, pozerať HD trailery či nedajbože občas použiť p2p sieť, dostanem od providera poriadnu facku v podobe drastických obmedzení. Radšej budem platiť za nižšiu rýchlosť s väčšími možnosťami. To šialené naháňanie za mbit-mi je už choré. Jedným z posledných príkladov je chello. Kedysi naozaj neobmedzený a dosť spoľahlivý net. Teraz? Tvrdý shaping (obmedzovanie) až doslova znefunkčnenie p2p, takmer každý týždeň nejaký výpadok a podobne. Takže poraďte mi. Na čo sa dá teraz využiť 4mbit/s internet? Surfovanie? Ha.

P.S.: Chello ma úbohé 1Gbit/s pripojenie do slovenského peeringového centra six. No schválne, porovnajte si to s ostatnými providermi na ww.six.sk. Napr. GTS NExtra ma 10Gbit/s a T-com dokonca 2x10Gbit/s. A keď si pozriete vyťaženosť, pochopíte prečo začalo chello obmedzovať. Ponúkajú vyššie rýchlosti, rozširujú pokrytie ale ZANEDBALI navýšenie konektivity a aby predišli tomu, že sa ich užívatelia nebudú môcť pripojiť na webové stránky (čo by bol dôvod na reklamáciu), obmedzili ich.

Ročný graf chello



Max Average Current
In 286.8 Mb/s (28.7%) 123.6 Mb/s (12.4%) 120.8 Mb/s (12.1%)
Out 577.9 Mb/s (57.8%) 289.6 Mb/s (29.0%) 346.9 Mb/s (34.7%)

pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Žiadne komentáre: